5 начина да се влюбиш в себе си този Свети Валентин

5 начина да се влюбиш в себе си този Свети Валентин

14-ти февруари е празникът на любовта. Един ден, в който с лекота казваме "ОБИЧАМ ТЕ” и се потапяме в романтична атмосфера. Купуваме нещо специално за любим човек или даваме всичко от себе си, за да направим нещо, което демонстрира нашата привързаност. Подаряваме цветя, шоколад, картички. А това да показваме любовта си ни прави истински щастливи. Защото да си влюбен е прекрасно, нали? Имаш повече енергия и ентусиазъм за живота. Имаш позитивна перспектива за всичко, дори и за най-обикновените задачи. Изследванията ясно показват, че влюбването има много ползи за здравето, включително понижаване на стреса и кръвното налягане. Чувството на привързаност и симпатия повишава допамина, което подобрява настроението и мотивацията ни, а също така стимулира окситоцина, който помага за премахване на болката.

Факт е, че да сме влюбени е добре за нас. Но какво да направим, ако все още не сме срещнали правилния човек, в който да се влюбим? И защо трябва да разчитаме на някой друг, за да изпълним сърцата си с любов, като всичко, от което имаме нужда, е да обичаме себе си? Когато започнем да се обичаме повече всеки ден, е удивително как животът ни става по-добър. Чувстваме се по-добре, изглеждаме по-добре.

Така лесно стигаме до извода, че да обичаме себе си е от съществено значение за цялостното ни благополучие, щастие и успех. Трябва само да съсредоточим енергията си върху това да се влюбим в себе си. Звучи просто, но за жалост не е. Точно обратното.

Любовта често е определяна като „дълбока признателност“. Имайки предвид това определение, как да подхранваме тази дълбока признателност към себе си?

Разбира се, тук идва клишето, че трябва да се приемем такива, каквито сме, с всичките си недостатъци, слабости и провали. Но в любовта е важна грижата, вниманието, разбирането, нежните думи и още толкова много. Да отделяш време за човека, когото обичаш, да създаваш специални моменти. Точно както всяка добра връзка изисква внимание и трябва да бъде подхранвана с времето, така и връзката, която имаме със себе си - също.

Проучвания показват, че нереалистичните очаквания и перфекционизмът могат да бъдат най-лошия ни враг по пътя към това да обичаме себе си. В света, в който живеем, “стандартите за красота” ни смачкват с всяко отваряне на социалните мрежи. И така без да се усетим, не се харесваме. По пътя си и нашата създателка Стефани е открила любовта към себе си чрез борбата с несъвършенствата по кожата.

“ В моята лична битка с кожните несъвършенства и преодоляването на свързаната с тях несигурност, открих нещо много повече от стремеж към идеална кожа. Осъзнах, че всяка линия и всяка пъпчица или петънце е знак, че съм просто човек и че няма перфектни хора. Този процес на самоприемане и позитивно мислене ме научи колко ценна е истинската грижа за себе си - не само чрез козметика, но и чрез доброта и разбиране към собствените ни нужди и чувства. Така се научих да полагам нужната грижа за себе си и да живея в хармония, без да се упреквам, че не мога да достигна наложените стереотипи за красота. Споделям това с теб като напомняне да не бъдеш строга към себе си и че всяка от нас има своя уникална красота, която заслужава да бъде ценена и обичана точно такава, каквато е. ”

 


 

Ето 5 съвета от нея за това как да се научиш да обичаш себе си:

-Радвай се на малките успехи всеки ден и ги отбелязвай. Прегледай записаното в края на седмицата. Дали това ще е цяла седмица с рутина за грижа за кожата, цяла седмица с тренировки, разходки или четене на книги. Вече си по-добра и ще видиш как ще станеш и по-щастлива!

-Прави нещо хубаво за себе си редовно. Купи си цветя, резервирай масаж, процедура за лице или просто си вземи един ден почивка. Не отлагай, не мисли, че няма нужда. Би го направила за някой друг, но защо не и за себе си?

-Бъди най-добрия си приятел. Замисли се колко подкрепяща и съпричастна си с най-добрите си приятели. Бъди такава и със себе си. Запомни, че единственият човек, който мисли за теб постоянно, си самата ти.

-Прости си за грешките си. Постоянното самоупрекване за това, което си или не си направила в миналото, не е продуктивно и ти пречи да вървиш напред. Значение има само настоящето и човекът, който си сега. Разбери, че провалите, грешките и неуспехите ни дават ценни уроци. Потърси възможности да израснеш професионално и лично, стъпвайки върху всички провали, и бъди внимателна занапред.

-Не търси любовта на грешните места и в другите хора, преди да си готова да я дадеш сама на себе си. Знай стойността си, за да могат да я оценят и другите.

Свети Валентин не трябва да е единственият ден в календара, в който показваме дълбоката си признателност към другите и към себе си. Направи любовта към себе си ежедневен навик за твоето щастие и успех.