Как менструалният цикъл влияе на кожата ти?

Как менструалният цикъл влияе на кожата ти?

Всяка от нас е забелязала, че често преди менструация ни излиза някоя друга пъпка. Разбира се, фактори като стрес, включване на нови продукти за грижа за кожата и определени храни оказват голямо влияние, но нищо не ни влияе повече от хормоните. И имаме чувството, че не говорим достатъчно за това.

Тялото ни се променя много през всеки месец, затова е важно да разберем как точно промяната в нивата на хормоните може да повлияе на кожата ни.

За да ти помогнем да се ориентираш от какво точно се нуждае твоята кожа през целия ти менструален цикъл, създадохме тази статия под формата на ръководство, което да препрочиташ по време на всяка фаза от цикъла ти, за да си сигурна, че даваш на кожата и тялото си подходящата грижа.

 Дни 1-5: Менструална фаза

Първият ден от твоята менструация е и началото на твоя цикъл. По време на този период хормоните са най-ниски, а с тези ниски нива на прогестерон кожата ти може да започне да произвежда по-малко себум и съответно да стане по-суха. Ако си с мазна кожа, това е супер период за теб. Но ако кожата ти е нормална към суха, може да забележиш, че тя по-бързо става дехидратирана и чувствителна. В този период опитай да не пропускаш хидратиращия крем сутрин и вечер. Глези се с подхранваща маска за лице два пъти в седмицата.

Дни 6-12: Фоликуларна фаза

През този период нивата на естроген започват да се покачват отново и усещаме силен скок в енергичността и цялостния ни тонус. Това, разбира се, влияе и на кожата. Производството на колаген се задвижва и кожата естествено става по-стегната и сияйна. Въпреки това, когато нивата на себума се покачат отново, омазняването може бързо да се натрупа и да причини запушване на порите. Фокусирай се върху добро почистване сутрин и вечер. Нашата пяна с антибактериална четка е идеална за това! А детокс маската ни бързо ще почисти порите.

Дни 13-18: Овулация

Овулацията е фертилната фаза на твоя цикъл. По време на тази фаза нивата на естроген са най-високи и производството на колаген отново получава тласък. Наслади се на този период от месеца, блести силно, защото и нивата на енергия са по-високи. Кожата ти е в най-добрия си вид, изчиства се и сияе. Това е добър момент да и дадеш допълнителен блясък и енергия с нашия пептиден серум. Кожата ти ще е повече от щастлива!

Дни 19-28: Лутеалната фаза

През седмиците преди менструацията ти да започне, кожата, както и цялостното ти настроение, понася сериозен удар, тъй като нивата на естроген започват да намаляват, а тези на прогестерона се повишават. Кажи “здравей” на повишеното производство на себум, запушените пори и хормоналните петна около линията на челюстта. По време на тази фаза е важно вече да имаш ефективна рутина и продукти, на които можеш да разчиташ. Почистването е ключово, но не бъди сурова с кожата и тялото си. Това е период и, както всички останали, бързо ще премине. Бъди постоянна с грижата!