Как да изградим рутина и да се придържаме към нея

Как да изградим рутина и да се придържаме към нея

В първата статия от блога ни ти разказахме за 5 полезни навика, които да придобиеш през 2024 година, а днес ще продължим като ти помогнем да изградиш рутина, която да следваш с лекота.

 

Първо да започнем с това какво всъщност е рутина и защо имаме нужда от нея? Не прави ли тя живота ни скучен и еднообразен? И не е ли поредната мода?

Най-просто казано рутината е начинът, по който изграждаме навици - и добри, и лоши. Затова има хора, които често остават с впечатление, че рутината е нещо, от което трябва да избягаме, защото в нея е събрано цялото еднообразие на живота. Всъщност е точно обратното. Всеки от нас вече има изградена рутина, която дори несъзнателно повтаря всеки ден. Ставаш, измиваш зъбите си, правиш кафе, закуска и така през целия ден. За да работи в наша полза, трябва да добавим повече добри навици, замествайки с тях онези, които ни карат да се чувстваме неудовлетворени.

 

Ако и ти като нас искаш да създадеш здравословни навици, които да задържиш, продължавай да четеш!


На първо място рутината ни трябва да бъде приятна и зареждаща. Нейната цел е да ни помогне:

Да се справяме със стреса по-ефективно, а това от своя страна ще доведе до по-добро психично здраве, повече време за почивка и по-малко безпокойство. Доказано е, че движението намалява нивата на стрес в организма, затова дори 5-минутната разходка ще ти донесе по-добро настроение. Не я пропускай!

Да спим по-добре. Стриктният график за лягане вечер влияе върху нашата умствена острота, емоционално благополучие и енергия. Поддържането на едно и също време за събуждане и лягане може да ти помогне да си починеш по-добре. Нашата малка тайна за спокойна нощ са няколко капки за сън с аромат на лавандула върху възглавницата.

Да се храним по-здравословно. Без планирано време за закуска, обяд и вечеря, често се обръщаме към бърза храна, защото неусетно вече сме много гладни, а това е най-бързият вариант. Това е често срещано при хора със забързано ежедневие (а не е ли то такова при всички), които пропускат закуската и обяда в полза на повече свършена работа. Това трябва да се промени веднага! Мозъкът не работи без храна. Направи го приоритет, а след няколко седмици вече ще е навик. Препоръчваме закупуването на 2-в-1 кутии за храна, които да приготвяш вечер за следващия ден. Добави зеленчуци, любимото си ястие и плод само за няколко минути.

Да станем по-активни. По-лесно е да спортуваш редовно, когато имаш отделено време за това. Започни с включване на 10 минути сутрин или след работа и ще видиш как след време ще започнеш да добавяш още и още. Ние обожаваме кратките тренировки под формата на танц на Pamela Reif. Можеш да ги откриеш в YouTube. Обещаваме ти да се изпотиш много!

 

Предполагаме, че след като прочете всичко това, вече се чувстваш натоварена и стресирана от факта, че трябва да включиш толкова нови неща в живота си. Спокойно! За да изградиш рутина, която работи, трябва да действаш стъпка по стъпка.


Не мисли, че трябва да промениш начина си на живот за един ден. Това трябва да стане плавно. Направи план, като започнеш с три неща, които искаш да започнеш да практикуваш този месец, и започни да ги включваш в ежедневието си.

 

Не забравяй, че според проучвания за изграждането на един навик са нужни средно 66 дни. Бъди постоянна!

 

Поставяй си малки цели. Раздели всяка голяма цел на по-малки, защото така ще бъде по-лесна за постигане. Ако крайната цел е да се храниш по-здравословно, започни с промяна на едно нещо на ден, всеки ден, за да изградиш увереност. Когато го постигнеш, бъди горда!

Направи рутината си твоето любимо нещо! Намери приятел за тренировка, пусни си любим плейлист, докато почистваш, и опитай нови рецепти.

Ще е по-лесно, а и много забавно, ако записваш всяка цел в календар или дневник. Така ще можеш да проследяваш напредъка си.

Не пропускай да се наградиш за добре свършената работа. Някой нов козметичен продукт, който отдавна искаш да изпробваш, е добра идея, за да подобриш и рутината си за грижа за кожата.

 

И говорейки за грижа за кожата, ето един бонус от нас, който веднага да включиш в рутината си, защото заслужаваш да засияеш!

*За да ти бъде по-лесно, приеми го като удължаване на миенето на зъбите.

 

Сутрешна рутинна грижа за кожата, която отнема само 3 минути!

Почистване. Сутрешното измиване на лицето не само ни помага да се разсъним, а е от съществено значение за измиване на потта, бактериите и замърсяванията, които се събират, докато спим. Ако досега си го правила само със студена вода, добави и нежна измиваща пяна с аромат, който обожаваш. Благодарение на накрайника, почистването става за секунди.

Грижа в дълбочина. Подготви кожата си за деня с подхранващ и озаряващ кожата пептиден серум. Няма по-приятно чувство от това да усетиш как кожата ти засиява! Изчакай минутка и продължи с нанасянето на любимия ти крем.

Хидратация за целия ден. Поддържай кожата си хидратирана, за да подсилиш защитната бариера и да задържиш влагата в нея.

 

Вечерна рутинна грижа за кожата

Двойно почистване. Възглавницата не е най-доброто средство за премахване на грим, но пяната е! Почисти кожата два пъти вечер, за да си сигурна, че си премахнала всички остатъци от грим и замърсяване.

Детокс Маска (2-3 пъти седмично). Това е твоят седмичен ритуал за перфектна кожа. Избери маска, която почиства порите в дълбочина, подхранва и изглажда кожата.

Серум. Това е най-трансформиращата стъпка в рутината, не я пропускай!

Хидратиращ крем. И за финал - доза хидратация с мощните ни пептидни комплекси, в съчетание с хиалуронова киселина.

Готова ли си да действаш?