Какво представляват пептидите и защо са ми необходими в грижата за кожата?

Какво представляват пептидите и защо са ми необходими в грижата за кожата?

Пептидите са често използвана съставка в грижата за кожата на лицето, но също така често остават неразбрани. Знаем, че е добре да ги има, но не знаем защо? Потапяме се в тази сложна тема, за да ти обясним какво точно са пептидите и защо имаме нужда от тях в рутината си.

Какво представляват пептидите?

За да разберем пептидите, ще ни трябва малко химия. Трябва да мислим за тях в химическата им връзка с други два елемента - аминокиселините и протеините. Пептидите са къси вериги от аминокиселини, които изграждат протеини като колаген и еластин. Тялото е изградено от хиляди различни протеини, всеки от които има специфична функция. Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото и съставлява впечатляващите 75% от нашата кожа.

Тези протеини, като колаген и еластин, непрекъснато се регенерират и заменят през целия ни живот. Поради тази причина се нуждаем от здравословен запас от техните градивни елементи (аминокиселини), за да ги попълним. И така, стигаме до въпроса: откъде можем да ги набавим? Аминокиселините обикновено идват от нашата диета чрез протеини. Тялото ги разгражда обратно до аминокиселини, след което ги сглобява отново в нови пептиди и протеини. Объркахме ли те още повече? Нека пристъпим към по-важната част.

Какво правят пептидите в кожата?

Има разлика между начина, по който тялото използва пептидите, и начина, по който ги използваме в грижата за кожата. Пептидите в грижата за кожата помагат за възстановяването на протеини като колаген и еластин, които се изчерпват с времето. Те имат предимства пред пълните протеини, които са твърде големи, за да проникнат в кожата, и аминокиселините, които не са в състояние да предадат конкретни съобщения.

Пептидите могат да работят по различни начини и да имат различен ефект върху кожата в зависимост от специфичната комбинация от аминокиселини, от които са съставени. Важно е да се отбележи, че ефикасността от пептидите зависи от техния вид и тяхната концентрация в продукта, както и от системата за доставка към кожата. Например, нашият пептиден серум подхранва и събужда кожата, като активира именно естественото производство на колаген и еластин. Подпомага кожата в естествените й процеси. Иновативният ни мултипептиден комплекс успешно се бори със следите на времето, а комбинацията от хиалуронова киселина и витамин С оставя кожата дълбоко хидратирана и с изравнен тен.

Какви са различните видове пептиди в грижата за кожата?

Има четири ключови типа пептиди, които се използват в грижата за кожата.

Сигнални пептиди: които “изпращат” сигнали до кожата за насърчаване на производството на протеини като колаген и еластин.

Невротрансмитерни инхибиторни пептиди: които помагат за блокиране на освобождаването на химикали, които причиняват мускулните контракции на експресионните бръчки. Те действат по подобен начин на ботокса, за да омекотят съществуващите линии и да предотвратят образуването на нови.

Пептиди-носители: съдействат за “пренасянето” на елементи, които помагат за образуването на протеини (като колаген и еластин) до мястото, където трябва да бъдат.

Ензимни инхибиторни пептиди: помагат за предотвратяване на разграждането на съществуващия колаген и еластин.

 

Пептидите подходящи ли са за всички типове кожа?

Пептидите обикновено се считат за недразнещи и следователно могат да се понасят добре от всички типове кожа – дори от чувствителна кожа. Това се дължи най-вече на факта, че не е необходимо да се използват в екстремен процент, нямат ниско pH и механизмът им на действие не ги кара да правят неща като ускоряване на клетъчния обмен (което може да причини раздразнение). Пептидите също вече съществуват в кожата, така че не въвеждат нещо ново, а по-скоро попълват изгубените запаси.

Кога в моята рутина трябва да използвам пептиди?

За разлика от други мощни активни вещества като ретиноиди и алфа-хидрокси киселини, пептидите няма да увеличат чувствителността към слънцето, така че могат да се използват по всяко време на деня. За да имат максимална възможност да извършат своята магия, те се използват най-добре след почистване или ексфолиране на кожата.