ЗАЕДНО В ГРИЖАТА - MUSE x Една от 8

ЗАЕДНО В ГРИЖАТА - MUSE x Една от 8

“Март е специален по много причини - за мен той е месецът на жената и винаги ме мотивира да се грижа за себе си още повече. Да си обърна специално внимание и то не само на външния вид.

Избрах да се включим в благотворителната инициатива на Една от 8, защото смятам, че е изключително важно да подкрепяме каузи, които имат пряко въздействие върху животите на хората. Ракът на гърдата не е просто статистика; той засяга милиони истински жени по света - майки, дъщери, сестри и приятелки. Нашата колаборация за Деня на жената носи послание за надежда, сила и общност, което кореспондира с нашите ценности като бранд. Чрез тази инициатива, като марка, която се обръща най-вече към женската аудитория, искаме да изразим нашата солидарност и да направим реален принос към подобряването на живота и благосъстоянието на засегнатите от това заболяване. Нашето желание е да помогнем за изследванията, лечението и осведомеността, които могат да спасят животи. Вярваме, че дори най-малката помощ може да има голямо значение и че заедно можем да предоставим подкрепа на онези, които най-много се нуждаят от нея.“ 

 

Заедно с фондация "Една от 8" искаме да те приканим и ти да го направиш и да не отлагаш прегледа на гърдите си за утре! В тази статия ще ти дадем няколко важни стъпки, които ще ти помогнат да си по-уверена и отговорна към собственото си здраве.

В световен план ракът на гърдата заема първо място сред онкологичните заболявания при жените. Все по-често с това заболяване биват диагностицирани и жени под 30 години. Рискът за развитие на рак на гърдата е по-голям при нераждали жени или жени, родили първо дете след 30-тата си годишнина, жени, които не са кърмили, жени, правили аборт, жени, които не водят редовен полов живот, жени с фамилна обремененост по майчина линия или мутация на BRCA 1/ BRCA 2 гена. Открит навреме, ракът на гърдата е лечим, затова е от изключителна важност да проверяваш гърдите си редовно, както със самопреглед, така и с профилактични прегледи веднъж годишно.

САМОПРЕГЛЕД/САМОИЗСЛЕДВАНЕ НА ГЪРДИТЕ.

Самопрегледът е най-достъпният начин за наблюдение, чрез който можеш да провериш сама гърдите си за ранни признаци на рак на млечната жлеза. След навършване на 20 години всяка жена трябва да прави ежемесечен самопреглед на гърдите си. Най-подходящият период за самоизследване на гърдите е 14-ят ден от началото на месечната ти менструация или това е първата седмица след приключване на менструалния цикъл. При жените в менопауза самопрегледът трябва да се извършва приблизително на една и съща дата всеки месец. При самопреглед следвай изброените стъпки:

Стъпка 1: ОГЛЕД

Оглед на гърдите. Това е много важна част от самопроверката на гърдите, тъй като при някои видове рак на гърдата първите признаци са визуални като кожни промени, промяна във формата, изменение на зърната, потъмняване на кожата или образуване на корички по зърното вследствие на секреция.

Оглед на бельото. Необходимо е щателно да огледаш вътрешната страна на сутиена си след свалянето му за следи от кръвениста, зеленикава, жълтеникава или кафеникава секреция.

Оглед пред огледало. Застани пред огледалото последователно в показаните по-горе позиции и огледай добре двете гърди. Обърни внимание на формата, очертанията на всяка гърда, за наличие на подутина, набръчкване на кожата, зачервявания или промени на зърното.

Стъпка 2: ПАЛПАЦИЯ ИЛИ ОПИПВАНЕ

Целта на палпацията е да усетиш настъпили промени, които не са обичайни за теб. Това може да е бучка, удебелена област или нещо, което чувстваш напълно различно, от която и да е друга област в гърдите ти.

Палпация в изправено положение. Много жени предпочитат да правят самопреглед в изправено положение, докато са под душа, тъй като дланите са мокри и с помощта на малко сапун се плъзгат по-лесно по кожата. Застани в показаната по-долу позиция. С долната повърхност на пръстите започни да опипваш гърдата отначало с лек натиск, като постепенно го увеличавай. Опипай гърдата в кръг, нагоре-надолу и с клиновидни движения. Прави това всеки път по един и същи начин, провери цялата зона на гърдата и запомни усещането от месец на месец. Използвай лявата ръка, за да прегледаш дясната гърда и дясната ръка за лявата гърда.


Палпация в легнало положение. Легни на твърда плоска повърхност, постави възглавница под едното рамо и постави едната си ръка под тила. С възглавничките на трите средни пръста на свободната ръка опипай цялата гърда, включително зърното и подмишницата. Обърни внимание за бучки и уплътнения. За установяване състоянието на лимфните възли се опипва със срещуположната ръка, като мишницата остава леко сгъната. Обърни внимание за наличието на уплътнение или топче.


Важно е освен самопреглед, жените веднъж годишно да посещават и мамолог. Освен клиничния преглед, трябва да се извърши и ехографско изследване на структурата на млечните жлези, а при жени над 40 г. се извършва и мамография на всеки 2 г. При спазването на тези правила туморите на гърдата могат да се диагностицират в ранен стадий, което дава възможност за ефективното им лечение. Използват се три основни метода за ранно откриване на рак на гърдата:

Ехографията, наричана също ултразвук или ултрасонография, е метод за образно изследване, при който изображенията се получават чрез звукови вълни. При този метод може да се различи дали новопоявила се бучка на гърдата е солиден тумор или киста. Има важно значение най-вече във възрастта до 40 години, когато не се препоръчва мамография.

Мамографията е метод за образно изследване, при който изображенията се получават с помощта на нискодозово рентгеново лъчение. Този метод се препоръчва за жени над 40 години.

Магнитният резонанс или ЯМР предоставя подробно изображение на гърдата, при което се получават много точни резултати, при това без облъчване. Не се използва за рутинно изследване. Може да се направи при суспектна от мамография формация. Извършва се като част от годишния скрининг при жени с висок риск от рак на гърдата, както и при жени с поставени импланти.

Факторите, свързани с повишен риск от развитие на рак на гърдата, включват:

Пол - Жените много по-често развиват рак на гърдата, отколкото мъжете;

Възраст - С напредване на възрастта се увеличава рискът от развитие на рак на гърдата;

Предхождащи заболявания на гърдата – Карцином ин ситу или атипична хиперплазия;

Диагноза рак на гърдата – ако си имала рак на едната гърда, рискът да развиеш рак и на другата е повишен;

Фамилна обремененост – баба, майка, сестра или дъщеря с диагноза рак на гърдата или рак на яйчника, особено ако диагнозата е била поставена в млада възраст;

Мутация на BRCA 1/ BRCA 2 гени;

Експозиция на радиационни лъчения;

Наднормено тегло;

Тютюнопушене;

Злоупотреба с алкохол;

Ранна менструация;

Късна менопауза;

Раждане на първо дете след 30-годишна възраст;

Липса на завършена бременност;

Прием на хормонални препарати - за облекчаване симптомите на менопауза и/или прием на противозачатъчни средства.

ПРЕДПОСТАВКИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА РИСКА

Ходи редовно на профилактични прегледи. Редовните прегледи при лекар мамолог остават най-сигурният начин за ранна диагностика на рака на гърдата.

Ограничи употребата на алкохол и цигари.

Старай се да поддържаш здравословно тегло. Наднорменото тегло и затлъстяването са предпоставки за по-висок риск, що се отнася до рака на гърдата, особено при жените в менопауза.

Поддържай активен начин на живот. Физическата активност ще подобри качеството ти на живот във всеки един аспект.

Кърмене. Счита се, че колкото по-дълго кърмиш, толкова повече расте превантивният ефект срещу рак на гърдата.

Избягвай радиационни лъчения и замърсена околна среда.

Забързаното ежедневие често ни оплита и приоритети ни стават дребни неща и ежедневни проблеми. Това ни пречи да обърнем внимание на истински важните неща- здравето и грижата! Не ги оставяй за утре.

Не е задължително да си Една от 8, за да си Една от нас.