Кожната бариера - Всичко, което трябва да знаеш

Кожната бариера - Всичко, което трябва да знаеш

Често говорим за мистичната кожна бариера, но знаеш ли защо всъщност е толкова важна тя? И как да я поддържаме здрава? А как да разбереш, ако твоята е увредена? На всички тези въпроси ще ти отговорим в днешната статия. Продължавай да четеш. 

Какво представлява кожната бариера?

Всъщност кожна бариера наричаме най-външния слой на кожата. Тя е нашият щит. Кожната бариера изпълнява две основни функции: 

1. Предпазва от вредните влияния на околната среда (като студ, замърсяване и др.). 

2. Запазва всички полезни вещества дълбоко в кожата (тези, които серумът например ни доставя). Здравината на кожната бариера е ключова за хидратацията, сияйния и равномерен тен. 

Признаци на нарушена кожна бариера

Има няколко сигурни начина, по които кожата ти ще ти сигнализира, ако не се грижиш правилно за кожната си бариера. Ако имаш увредена кожна бариера, може да изпиташ някои от следните кожни проблеми: раздразнена или сърбяща кожа, кожни инфекции, забавено зарастване на пъпки, зачервяване, сухота, дехидратация, чувство за стягане и опъване.

След като разбра какви са признаците, е добре да ти разкажем и какво може да доведе до тях. 

Какво може да увреди кожната ти бариера?

Тъй като кожната ни бариера постоянно се “бори” и ни предпазва от увреждане, понякога и тя страда. Ето някои от най-големите причини за увредена кожна бариера:

  • Прекомерно ексфолиране на кожата. *Добре е това да се прави веднъж в седмицата в зависимост от продукта. 
  • Пушенето и в конкретност цигареният дим увреждат кожната бариера. 
  • Липсата на сън и стресът - освен на общото ни здраве, силно влияят и на кожата ни. 
  • Диета с дефицит на хранителни вещества. 
  • Химически пилинг, лекарства за акне. 
  • Замърсяването и ветровитият и сух климат, а също и прекомерното излагане на UV лъчи. 
  • Използването на почистващи препарати със силни химикали, които лишават кожата от естественото ѝ омазняване. 
  • Използването на всякакви продукти за лице, които са груби към кожата, могат да доведат до разрушаване на кожната бариера. 

Как може да подобриш кожната си бариера?

Стигнахме и до най-важната част, а именно как да предпазиш кожната си бариера от увреждане и да я подпомогнеш в борбата с външните фактори, от които няма как да избягаме. 

Спри с интензивното търкане. Било то с ексфолиращ продукт, почистващ, а дори и с кърпата след измиване. Бъди нежна към кожата си, избери натурални продукти, които подхранват, без да изтощават. 

Измивай лицето си само с хладка вода, а не с гореща! Измиването на кожата с прекалено гореща вода ще я лиши от естествените ѝ мазнини и ще причини допълнителни щети. 

Използвай правилните продукти без силни химикали! Изборът на правилните съставки в грижата за кожата е ключово за кожната ти бариера.